FRÅGOR

Det här är några vanliga frågor jag möter:

Fråga:
- Åh en sån skål skulle jag verkligen vilja ha, men 60 000kr ...

Mitt svar:
Hur mycket kostar en bil eller en ny dator och hur lång livstid har den? Min skål för 60 000kr fungerar i generationer och den kommer bara att bli vackrare av att användas. Men köp den bara om du tänker använda den lika ofta som din favoritkopp.


Fråga:
- Men tänk om den får repor, jag skulle inte våga använda den.

Mitt svar:
Om det så gäller en vigselring eller en diskpropp i silver. Tänk på hur det är om du har köpt tex en ny diskbänk. Den första repan syns väldigt tydligt, du kanske blir lite ledsen. Sedan går några månader och plötsligt har diskbänken fått en jämn patina av hur ni använder diskbänken. Den är jättefin och den där första repan går inte att se. Av vanligt slitage, kärleksfullt brukande blir och är föremål vackra.


Fråga:
- Hur mycket kostar ett par vigselringar?

Mitt svar:
Det beror helt på material, modell och storlek. Ett par vigselringar kan kosta från 4000kr till hur mycket som helst! Ta tex ett par vigselringar i titan eller silver. Jag tycker att båda är utmärkta metaller att använda man skall bara vara medveten om att de har helt olika egenskaper. De är billigare än ett par ringar i guld.

Om du väljer en ring i titan får du en slitstark ring som har en färg som påminner om vitguld. Den är extremt lätt. Det finns vissa begränsningar i utseendet eftersom det inte går att löda i titan.
Om du tycker om silver så skall du tänka på att välja en form som tål slitage. Som åldras med behag. Silvrets färg är oefterhärmligt vackert, nackdelen är att det är mjukt. Du kan tänka att det är ungefär som att bära ett par ringar av 23K guld.

När det gäller guld och diamanter som har blivit det mest traditionella materialet (delvis för att 18K guld är hårt, diamanter är också mycket hårda) så måste jag räkna individuellt på varje beställning. Guldpriserna styrs av markanden så det är olika och när det gäller diamanter så varierar också priserna när det gäller storlek och kvalitet. Men ett medelpris på ett par guldringar med några mindre stenar är ca 25 000kr. De ringar jag gör är oftast breda eller har mycket volym.

Fråga:
- Hur lång tid tar det att göra ett par ringar?

Mitt svar:
Du får räkna in ett par veckor för att bestämma designen på ringarna. När jag har offererat och offerten är accepterad tar det i snitt 4-8 veckor. Men det varierar beroende på när leveransdatumet är satt och på hur mycket inbokade arbeten jag har.Skulptur för diskbänken. Blomsil av silver. Från utställningen Vatten.

Inga kommentarer: