fredag, mars 11

Water/Vatten at Nutida Svenskt Silver. Opening on Saturday 19/3 at 12-16

Klara Eriksson

Water/Vatten

Nutida Svenskt Silver
19 mars – 6 april 2011

'A long time ago a Buddhist monk told me that it is important to see and appreciate even the small events in everyday life. To be aware and present in the moment, whatever it is. When you do the dishes he said, look at it as a possibility to contemplate for a moment.'

"En gång för länge sedan berättade en buddistisk munk för mig att det är viktigt att vara närvarande i varje handling jag gör. När du diskar, sade han, se det som en möjlighet till en stunds meditation.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Nu bor jag i ett hus. Huset har ett kretslopp, som i sin tur är en del i ett större kretslopp. Vi häller i och häller ur. Drar ur proppen. Fyller på nytt. Vrider på kranen. Lycka kan vara när du diskar en kopp, det bestämmer du själv."

Klara har valt att arbeta med diskbänken som central plats för sina föremål. Det som lockar henne är att alla har en relation till vatten och diskbänken. I sina arbeten upphöjer Klara Eriksson dessa vardagshandlingar som att dra ur proppen ur diskon eller dricka ett glas vatten.

Klara uppmanar oss att se dyrbart silver som ett material att användas i de mest alldagliga sammanhang. Ingen vardagssyssla är ovärdigt silvret. Inget vardagsarbete är för trivialt. Det är i dessa situationer vi behöver konsthantverk som får oss att komma ihåg vad vi gör och vilka vi är.

Klara Eriksson gick ut Konstfack 2001. Klara är representerad på Nationalmuseum, Kulturen i Lund och Röhsska Museet. Hon är medlem i LOD Metallformgivning sedan 1999 och verksam i Stockholm.

Assistent Maki Okamoto Alm.

Välkomna!

Utställningen pågår t o m den 6 april 2011.

Fotograf Christian Habetzeder

Inga kommentarer: