torsdag, november 13

Box an exhibition at Nutida Svenskt Silver in January 2009.

Lars Håkansson.


PRESSMEDDELANDE

”Box”
10 – 27 januari 2009

Nutida Svenskt Silver har bjudit in sina silversmeder att göra var sitt föremål till en utställning på tema ”BOX”.

Ordet ”BOX” kan rymma så mycket. Själva boxen kan däremot rymma mycket, litet eller kanske inget alls. Den är full av möjligheter, men även av begränsningar. Box kan vara ett slutet utrymme, en behållare eller en öppen låda. Den kan vara en förvaringsplats eller en bärare av information, koder, förväntningar och önskemål.

Om man tittar noga på ordets etymologi blir man överraskad av möjligheterna. Det finns en mängd sammansatta ord där ordet box ingår som en betydelsebärande ingrediens: mailbox, tv–box, bag – in – box, musik – box. Vi uppmanas att tänka utanför ramarna när vi hör ”Think outside the Box !”, eller så blir vi varse om livets outgrundlighet när Forrest Gump säger: ” Mama always said life was like a box of chocolates, never know what you're gonna get”. Vi blir också påminda om att ”hoppet är det sista som lämnar människan” i myten om Pandoras box.

Tjugo smeder i Nutida Svenskt Silver deltar i utställningen. En av dem är Lars Håkansson, som är mästare i att skapa sinnrika, teknisk fulländade dosor. Han har gjort en box i form av en läskpapperspress (bild 1). Formen avslöjar inte att boxen kan rent fysiskt fyllas med innehåll, men … den har en hemlig lucka. Klara Erikssons bunke i silver däremot, är en sluten form som i praktiken inte kan innehålla någonting alls (bild 2). Vid första påseende ser den ut som en vanlig bunke tills vi upptäcker att den är helt sluten. Den kan inte fyllas med någonting utom möjligen med våra egna förväntningar och önskemål.

Utställningen Box är den första i en serie på fyra temautställningar som kommer att arrangeras på Nutida Svenskt Silver under 2009: Box, Giftbox, Beautybox och Julbox.

Utställningen har vernissage lördagen den 10 januari
och pågår fram tom 27 januari 2009

NUTIDA SVENSKT SILVER
Arsenalsgatan 3
tel: 08-611 67 18
e-post: nutida@nutida.nu
hemsida: www.nutida.nu

Öppettider: måndag - fredag 11-18, lördag 12-16

Inga kommentarer: